Babi panggang met zoetzure saus- NL chinees stijl. Voor de saus: Een basis zoetzure saus, voor bij bijvoorbeeld babi pangang, babi spek of zoet-zuur varkensvlees. Veel van maken, want het is vreselijk lekker! Ingrediënten voor 4 personen: * 500 ml water * 180 gr witte suiker (kristalsuiker smaakt ook prima) * 3 eetlepels tomatenpuree * 1 eetlepel tomatenketchup * 100 ml witte azijn * (zout en peper) * bindpapje (1 el maïzena + 2 el water) Bereiding: Breng in een steelpannetje 5 dl water, de azijn en de suiker aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Roer er de tomatenpuree en de ketchup doorheen. Breng het eventueel opnieuw aan de kook en meng er al roerende zoveel van het bindpapje doorheen tot de saus licht gebonden is. Eventueel op smaak brengen met zout en peper en af laten koelen. In de koelkast blijft deze saus, goed afgesloten, 3 maanden goed. Bron: Het Chinees Kookboek, deel 1 Proefnotities: Dit lijkt inderdaad een redelijk goede benadering van de saus zoals te vinden bij de afhaalchinees in Nederland. Mogelijkerwijs gebruikt de chinees in Holland kippenbouillon in plaats van water voor een vollere smaak. - Gebruik zeker witte suiker. Een poging met rietsuiker smaakte iets te "suikerig". - Begin met de helft van de azijn, 100 ml is mogelijk al iets te ruim bemeten. - Bovenstaand recept is voor een generieke gladde saus. "Onze" chinees had een saus met iets meer textuur. Om dit te benaderen, snijd reepjes witte kool zo dun als mogelijk. Roerbak de reepjes kort alvorens door de saus te mengen. Voor kuluyuk saus wordt dezelfde basissaus vermengd met vruchtjes-uit-blik (tropische vruchtensalade). Voor het vlees: - Varkensnek/halskarbonade - Langzaam gaar koken in een marinade van knoflook,gember,ketjap,sambal,5spice - Krokant frituren op 160C - Onder een hoek in reepjes snijden - Serveer met bovenstaande tomatensaus. --------------------------- Alternatief recept: --------------------------- Babi Panggang Ingredienten: * 500 gr. speklappen (of halskarbonade of buikspek), * 3 eetl. ketjap manis, * 1 ui, * 2 eetl. citroensap, * 2 teentjes knoflook, * 1 eetl. olie. * 2 theel.gember, Voor de saus: * 1 eetl. olie, * 1 eetl. sherry, * 1 ui, * 1 eetl. azijn, * 2 teentjes knoflook, * 6 eetl. tomatenpuree, * 1dl. bouillon, * 1 eetl. suiker. ->GEEN GEMBER! Snij het vlees in reepjes, en doe dit met de gesnipperde ui en knoflook, gember, citroensap, de olie en wat zout en peper in een kom en meng dit goed. Laat dit ca. 2 uur marineren. Breng in een pan het vlees met de marinade aan de kook, zet het vuur klein en laat het dan ca. 45 min. stoven. Zonodig wat water erbij doen als er te veel vocht is verdampt. Schep het vlees in een ovenschaal en bak het 15 min. in de oven (200 C) tot het bruin en knapperig is. Maak in de tussentijd de saus. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de gesnipperde ui en knoflook. Voeg de bouillon, sherry, azijn, tomatenpuree en de suiker toe. Breng het al roerend aan de kook. Schep het daarna over het vleesmengsel. Bij buikspek een langere stoof en oventijd aanhouden! Dit is het recept van de Indische Babi Panggang. Het is dus Indonesisch, ook al hebben de chinezen een (frituur)recept waar het nogal op lijkt. Dit prijzen ze dan vaak aan als 'chinese/originele/kantonese babi panggang', omdat dat ons hollanders bekend in de oren klinkt. Als je in het buitenland bij de chinees komt hebben ze nog nooit van babi panggang gehoord. Maar geef mij de Indische versie maar! -------------------- http://www.youtube.com/watch?v=BiPueEzBWz4 Buikspek 50min koken in water met baking soda Spek afschrobben (stempels verwijderen etc. Azijn erover wrijven perforeren marineer met zout en five spice, dan met hoisin/beancurd aan vleeshaak laten drogen In folie wikkelen, roosteren in oven