Friko eigen recept v3: ---------------------- 250g chicken thighs 100g belly pork 50g bread crumbs 1 onion ~80g 7 gr salt pepper, MSG, (ginger), 1/4 nutmeg, coriander citric acid (how much?) Friko eigen recept v2: --------------------- Ca. halve kilo friko's: 270g chicken 100g pork 30g breadcrumbs -> tot. 400g 1 onion -> ca. 80g (already contains water, perhaps need more?). 1 clove garlic (5g) pinch of Nutmeg, pepper, piment. pinch of clove (probably not)? Salt 5g citric acid+bicarb (Note: keeping it acidic will help slowing maillard!) ) Tasting notes: Very close, very friko. Proportions of spices slightly off though. - 100g onion is def. too much. - 1 BIG clove would prolly taste better. - reduce chili - full tsp is too much. - half nutmeg is too much. between 1/4 and 1/3 would be better. - Could use a bit more salt, msg Carbs in flour->96% Total salt equivalent 2% by weight ->10g (or 5g + msg and preservatives) e621: MSG e331: Sodium citrate (=sodium salt of citric acid) e316: Sodium erythorbate (=sodium salt of erythorbic acid - related to vitamin c) E450 Potassium and sodium di-phosphates E451 Potassium and sodium tri-phosphates Mora origineel: (meest verkocht in NL, 28% markt) Kippenseparatorvlees 48% varkensvlees 16% (1/3 van de hoeveelheid kip) water paneermeel (tarwebloem, water, gist, zout) varkensvet ui paardenvlees 2% zout kruiden en specerijen dextrose aroma (bevat mosterd) smaakversterker: E621, emulgator: E450, E452, maltodextrine, anti-oxidant: E300, E330 plantaardige olie en vet kippenei melkbestanddelen maïszetmeel. "E"-nummers zijn door de EG goedgekeurde hulpstoffen. ------------------- Beckers origineel: Kipseparatorvlees 54%, (wikipedia geeft een percentage van 40% op) varkensspek 20%, water, paneermeel (tarwebloem, gist, zout), zout, kruidenmix (gemengde specerijen, uipoeder, smaakversterker (E621), antioxidanten (E316, E331)), gedroogde uien, tarwedextrose, stabilisatoren (E450, E451i), bouillon (bevat soja) -> GEEN RUND; GEEN ROOM; GEEN EI. per 100g: 254 kcal 12.2 protein 6.8 carb 1.8 sugars 20.3 fats 7.3 sats fiber 1.1 sodium 0.84 ---------------------- Frikadel (eigen recept v1) 100g rundergehakt 100g kipfilet 4 eetl. room (evt. soja) (halve) theelepel verse nootmuskaat theelepel peper theelepel zout 1 eiwit 75g gesnipperde ui 2 eetl. instant aardappelpuree paar eetl. water (Teentje knof (ff opzoeken of dat er in hoort) kruidnagel?) Maal de ingredienten zeer fijn in een keukenmachine Rol er worsten van (20cm lang, duimdik), maak hiervoor gebruik van een sushimatje en plasticfolie. Draai de uiteinden dicht en gaar de frikandellen, nog in het folie, in heet (80C) water. Alternatief: Gebruik worstvel/darm ipv plasticfolie en vul met een gehaktmolen dan wel spuitzak. Frituur zoals gebruikelijk. Opmerkingen - 3 eetlepels pureepoeder was misschien iets te veel- de friko's kleurden iets te donker. - De smaak van de 'kale' friko komt redelijk goed in de buurt (het smaakt onmiskenbaar naar frikadel) maar wellicht loont het iets varkensgehakt toe te voegen. -------------------------------------- Ingredienten voor de frikandel : 1/2 kilogram varkensgehakt 1 halve ui 1 teentje knoflook 2 gekookte aardappels (tot puree gestampt) 1 ei 1 theelepel (versgemalen) peper 2 theelepels keukenzout 1 theelepel (versgeschraapte) nootmuskaat Maal alle ingredienten door elkaar, draai ongeveer 20 centimeter lange dingen zo dik als je duim, kook in water en frituur de aldus gefabriceerde frikandellen in de hete olie tot ze bruin zijn. Zelf frikandellen maken Dit recept is goed voor ongeveer 4 frikandellen. Benodigdheden: * 500 gr runder- of kalfsgehakt, zeer fijn gemalen * 1 theelepeltje zout * 1 mespunt peper * 1 mespunt piment * 1 mespunt nootmuskaat * Naar smaak iets uienpoeder * 75 gram koks- of slagroom. Bereiding: Alles gaat nu in de keukenmachine en op hoge snelheid wordt er in korte tijd een 'farce' van gemaakt, dit is een zeer fijn vleesdeeg. (In slagerstermen heet dit 'cutteren'). Daar moeten nu, dat is het moeilijkste, pijpjes van gedraaid worden. Die slappe pijpjes gaan meteen in heet water. Ze worden stijf en gaar. Na 10 min. er uithalen en op laten drogen. Ze kunnen nu gebakken, gefrituurd of geroosterd worden. -- Alternatief: Rolletjes in plastic folie koken Svenska kotbullar Ingredients: 1 lb. ground beef 1/2 lb. pork ground 1 small onion chopped fine 1 egg salt and pepper to taste 3 slices bread soaked in 1/3 cup milk 1/4 tsp. each nutmeg and ground clove 1/2 tsp. sugar butter and/or oil for frying 1 can beef broth 4 tbsp. flour Directions: Saute onion in butter until soft but not brown. Mix all ingredients, except flour and beef broth, together well. Fry 1-2 meatballs first to taste and correct seasoning. Wet hands several times when rolling. I usually make up quite a few before I start to fry. Fry in butter or oil in medium hot pan. These meatballs are small, perhaps the size of a walnut. Remove cooked meatballs to a dish as you fry more. Make gravy with pan drippings, flour, and beef broth. S [5] WWW.naturalspices.eu/frikandellen-kruiden.html zegt Ingrediënten Ui, peper, smaakversterker: E621, gember, nootmuskaat, foelie, koriander. www.vanbeekumspecerijen.nl/kruiden-mixen/frikandellen-mix zegt ZOUT, KRUIDEN, SPECERIJEN, KORIANDER, FOELIE, E450, E621, UI. http://www.verstegen.nl/recepten/slagers-frikadel-%2811001851%29.pdf zegt 3 kilo Rundvlees (vetperc. 10%) 2 liter IJswater 5 kilo Kinnebak 160 gram Verstegen Colorozozout 344005 250 gram Verstegen Frikadella Vero 313001 5 gram Verstegen Knoflookpoeder 80541 600 gram Verstegen paneermeel blank 375310 Verstegen Bruiningsmiddel vloeibaar 408702 Bij verkoop Verstegen Zigeunersaus 115203 Voorbereiding · Rundvlees 3mm malen, daarna cutteren met hetColorozozout. · Geleidelijk het ijs toevoegen en cutteren tot 5°C. · Voeg de Frikadella Vero en Knoflookpoeder toe en meng dit goed door. · Kinnebak 3mm malen en geleidelijk aan de farce toevoegen. · Cutteren tot een gladde massa. Eindtemperatuur ca. 10°C. · Voeg het Paneermeel Blank toe en meng dit stevig door. · Deeg uitstoppen met een diameter van ca. 2 cm op een lengte van 18 cm. · Wellen in water met ( 10 gram per liter water Bruiningsmiddel vloeibaar) op 70°C gedurende ca. 15 minuten. · Op rekken, los van elkaar terugkoelen. Uitgifte Frituur de Slagers Frikadel op 175°C tot dat deze gaat drijven. Serveren op een broodje met Verstegen Zigeunersaus en wat gesnipperde ui.